Kurczak po Otwocku

0


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
średni kurczak (mogą być też 4 udka)1 sztuka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr2 łyżki
pieczarki50 gramów
śmietana1 szklanka
mąka pszenna2 łyżki
sok z cytryny
garść posiekanych ziół
pieprz
oliwa4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z łyżką oleju i sokiem z cytryny. Natrzyj nią podzielonego kurczaka i wstaw na ok. 30 min do lodówki.
Krok 2
Po około 30 minutach wyjmij, obtocz w mące i przesmaż.
Krok 3
Cebulę drobno pokrój i podsmażyć na oliwie. Pieczarki poszatkuj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do cebuli i smaż, aż staną się miękkie.
Krok 4
Opanierowanego kurczaka podlej 1 szklanką wody i duś pod przykryciem aż zrobi się miękkie.
Krok 5
Natomiast śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu, który trzeba podgrzewać na małym ogniu (sos nie powinien wrzeć).
Krok 6
Na koniec porcje kurczaka wyłoż na talerze, podlej sosem pieczarkowym i posyp świeżymi ziołami.
Autor: tommyPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl