Kurczak po Otwocku

Składniki:

  • średni kurczak (mogą być też 4 udka) - 1 sztuka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • pieczarki - 50 gramów
  • śmietana - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • sok z cytryny
  • garść posiekanych ziół
  • pieprz
  • oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z łyżką oleju i sokiem z cytryny. Natrzyj nią podzielonego kurczaka i wstaw na ok. 30 min do lodówki.
  2. Po około 30 minutach wyjmij, obtocz w mące i przesmaż.
  3. Cebulę drobno pokrój i podsmażyć na oliwie. Pieczarki poszatkuj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do cebuli i smaż, aż staną się miękkie.
  4. Opanierowanego kurczaka podlej 1 szklanką wody i duś pod przykryciem aż zrobi się miękkie.
  5. Natomiast śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu, który trzeba podgrzewać na małym ogniu (sos nie powinien wrzeć).
  6. Na koniec porcje kurczaka wyłoż na talerze, podlej sosem pieczarkowym i posyp świeżymi ziołami.