Kurczak po polsku

28


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
kurczak1 sztuka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr20 gramów
Serce i wątróbka kurza500 gramów
czerstwa bułka2 sztuki
mleko300 mililitrów
jaja4 sztuki
masło100 gramów
natka pietruszki0.5 pęczków
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżeczka
sól5 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Umyj kurczaka, natrzyj go przyprawą Knorr, również w środku, i pozostaw na godzinę w lodówce.
Krok 2
Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, roztartą wątróbkę i drobno pokrojone serce.
Krok 3
Ubij z białek pianę. Farsz wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, ubitym białkiem, solą i majerankiem.
Krok 4
Gotowym farszem napełnij kurczaka i zaszyj otwór. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz kurczaka około 1,5 godziny, gdy zacznie się rumienić, skrapiaj od czasu do czasu łyżką zimnej wody.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl