Kurczak po polsku
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak - 1 sztuka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 20 gramów
  • Serce i wątróbka kurza - 500 gramów
  • czerstwa bułka - 2 sztuki
  • mleko - 300 mililitrów
  • jaja - 4 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka
  • sól - 5 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kurczaka, natrzyj go przyprawą Knorr, również w środku, i pozostaw na godzinę w lodówce.
  2. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, roztartą wątróbkę i drobno pokrojone serce.
  3. Ubij z białek pianę. Farsz wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, ubitym białkiem, solą i majerankiem.
  4. Gotowym farszem napełnij kurczaka i zaszyj otwór. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz kurczaka około 1,5 godziny, gdy zacznie się rumienić, skrapiaj od czasu do czasu łyżką zimnej wody.