Kurczak po śródziemnomorsku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z kurczaka - 500 gramów
  • ser feta - 125 gramów
  • suszone pomidory - 5 sztuk
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i oczyść pojedyńcze piersi z kurczaka. Natnij je od góry, tworząc głęboką kieszonkę.
  2. Pokrój ser feta i suszone pomidory, posiekaj zioła, wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Umieść farsz we wnętrzu filetów. Zamknij wykałaczkami.
  3. Oprusz mięso przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Podsmaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, tak by zatrzymać soki i wytworzyć złocistą skórkę. Następnie duś pod przykryciem do miękkości mięsa, ok. 15-20 min.
  4. Pokrój poprzecznie na kawałki i podawaj. Np. z pieczonymi ziemniaczkami i świeżą surówką.