| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około ok. 45 minut. Gdy będą już miękkie, wystudź je. Przekrój na pół i wydrąż, zachowując skórkę i miąższ. |
| Krok 2 |
| Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i oprósz połową torebki opakowania z przyprawą do kurczaka Knorr. Nada ona mięsu delikatnie ziołowego aromatu i sprawi, że kurczak będzie soczysty. |
| Krok 3 |
| Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu usuń na z patelnię, wrzuć pokrojone piersi. Przesmaż je tylko chwilę, tak aby były jeszcze surowe w środku. |
| Krok 4 |
| Cebule pokrój w plastry, grzyby umyj i rozdrobnij, przecinając duże kawałki na pół. Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kurczaka i podsmaż chwile wszystko razem na patelni. Ser zetrzyj na tarce. |
| Krok 5 |
| Do miski przełóż podsmażonego kurczaka z warzywami i połącz z miąższem z ziemniaków, grzyby, czosnek, oraz połowę startego sera. Całość dopraw pozostałą przyprawa do kurczaka Knorr. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij połówki ziemniaków. Posyp je z wierzchu pozostałym tartym serem. Ułóż na blasze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około ok. 20 minut.
|