Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki średniej wielkości - 8 sztuk
  • pierś z kurczaka - 300 gramów
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • dowolny rodzaj grzybów - 200 gramów
  • oscypek - 1 sztuka
  • wędzony chudy boczek - 100 gramów
  • olej roślinny - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około ok. 45 minut. Gdy będą już miękkie, wystudź je. Przekrój na pół i wydrąż, zachowując skórkę i miąższ.
  2. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i oprósz połową torebki opakowania z przyprawą do kurczaka Knorr. Nada ona mięsu delikatnie ziołowego aromatu i sprawi, że kurczak będzie soczysty.
  3. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu usuń na z patelnię, wrzuć pokrojone piersi. Przesmaż je tylko chwilę, tak aby były jeszcze surowe w środku.
  4. Cebule pokrój w plastry, grzyby umyj i rozdrobnij, przecinając duże kawałki na pół. Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kurczaka i podsmaż chwile wszystko razem na patelni. Ser zetrzyj na tarce.
  5. Do miski przełóż podsmażonego kurczaka z warzywami i połącz z miąższem z ziemniaków, grzyby, czosnek, oraz połowę startego sera. Całość dopraw pozostałą przyprawa do kurczaka Knorr. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij połówki ziemniaków. Posyp je z wierzchu pozostałym tartym serem. Ułóż na blasze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około ok. 20 minut.