Kurczak satay z miodem
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki z kurczaka - 8 sztuk
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżeczki
  • sos teriyaki - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • woda - 0.5 szklanek
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą Knorr. Do tak przygotowanej marynaty włóż polędwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinę.
  2. Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj na szaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.
  3. Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.