Kurczak satay

0


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki sosu rybnego
1 posiekany ząbek czosnku
4 piersi kurczaka
2 łyżki startego galgantu (imbiru tajskiego) lub zwykłego imbiru
3 łyżki tajskiego sosu rybnego
4 posiekane ząbki czosnku
4 posiekane szalotki
1 mała papryczka chili oczyszczona z pestek i posiekana
1 łyżka startego galgantu (lub zwykłego imbiru)
150 g masła orzechowego
200 ml śmietanki kokosowej
1 zmiażdżony liść limonki kaffir
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie
Krok 1
Podaję ci dokładne proporcje na kurczaka satay, ale w kuchni tajskiej i indonezyjskiej większość potraw gotuje się na oko. Jeśli wolisz jedzenie ostre, wrzuć więcej papryki lub imbiru. A jeśli sypiasz sam lub nie obawiasz się protestów partnera – dodaj o wiele więcej czosnku. Piersi z kurczaka pokrój w wąskie paski. Połącz składniki marynaty, polej kurczaka, wymieszaj. Odstaw na co najmniej kilkanaście minut, a potem ponadziewaj w harmonijkę na drewniane patyczki do szaszłyków (uprzednio namoczone w gorącej wodzie). Szaszłyki upiecz na grillu (po 6 minut z każdej strony). W tym czasie przygotuj
Krok 2
sos: zeszklij na oleju czosnek, szalotki, chili i galgant. Dodaj masło orzechowe, śmietankę kokosową, listek limonki kaffir, sos sojowy i rybny, sok z limonki oraz cukier. Wymieszaj, ostudź. Szaszłyki z kurczaka podawaj z sosem satay i ćwiartkami limonki.
Autor: Pascal PascalPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl