Kurczak satay

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 zmiażdżony liść limonki kaffir
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 150 g masła orzechowego
  • 1 łyżka startego galgantu (lub zwykłego imbiru)
  • 1 mała papryczka chili oczyszczona z pestek i posiekana
  • 4 posiekane szalotki
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 3 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki startego galgantu (imbiru tajskiego) lub zwykłego imbiru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

  1. Podaję ci dokładne proporcje na kurczaka satay, ale w kuchni tajskiej i indonezyjskiej większość potraw gotuje się na oko. Jeśli wolisz jedzenie ostre, wrzuć więcej papryki lub imbiru. A jeśli sypiasz sam lub nie obawiasz się protestów partnera – dodaj o wiele więcej czosnku. Piersi z kurczaka pokrój w wąskie paski. Połącz składniki marynaty, polej kurczaka, wymieszaj. Odstaw na co najmniej kilkanaście minut, a potem ponadziewaj w harmonijkę na drewniane patyczki do szaszłyków (uprzednio namoczone w gorącej wodzie). Szaszłyki upiecz na grillu (po 6 minut z każdej strony). W tym czasie przygotuj
  2. sos: zeszklij na oleju czosnek, szalotki, chili i galgant. Dodaj masło orzechowe, śmietankę kokosową, listek limonki kaffir, sos sojowy i rybny, sok z limonki oraz cukier. Wymieszaj, ostudź. Szaszłyki z kurczaka podawaj z sosem satay i ćwiartkami limonki.