Kurczak sezamowo - cytrynowy

0


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
cukier2 łyżeczki
starty imbir2 łyżeczki
ziarna sezamu2 łyżki
sos sojowy1 łyżka
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
wino ryżowe1 łyżka
olej sezamowy0.5 łyżeczek
piersi z kurczaka4 sztuki
sok z cytryny2 łyżki
czosnek ząbek3 sztuki
sól do smaku
mąka kukurydziana150 gramów
skórka z cytryny2 łyżeczki
pęczek drobno posiekanego koperku2 sztuki
roztrzepane jajo1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Sos sojowy, wino, imbir, 2 ząbki czosnku mieszamy i marynujemy w tej mieszance pokrojonego w paski kurczaka. Odkładamy na kilka godzin do zamarynowania. Następnie kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Krok 2
Przygotowujemy sos: smażymy szczypiorek i czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu. 6 łyżek bulionu z bulionetki drobiowek Knorr łączymy z mąką kukurydzianą, skórką i sokiem cytrynowym, cukrem oraz olejem sezamowym, wlewamy do szczypiorku i czosnku, gotujemy do zgęstnięcia i doprawiamy solą. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy aby kurczak był dobrze pokryty i posypujemy prażonymi ziarnami sezamu (ja posypałam startymi sezamkami i dobrze wymieszałam).
Autor: yobadaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl