Kurczak sezamowo - cytrynowy
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 4 sztuki
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • wino ryżowe - 1 łyżka
  • starty imbir - 2 łyżeczki
  • roztrzepane jajo - 1 sztuka
  • mąka kukurydziana - 150 gramów
  • ziarna sezamu - 2 łyżki
  • pęczek drobno posiekanego koperku - 2 sztuki
  • czosnek ząbek - 3 sztuki
  • skórka z cytryny - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 0.5 łyżeczek
  • sól do smaku
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Sos sojowy, wino, imbir, 2 ząbki czosnku mieszamy i marynujemy w tej mieszance pokrojonego w paski kurczaka. Odkładamy na kilka godzin do zamarynowania. Następnie kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy w głębokim tłuszczu.
  2. Przygotowujemy sos: smażymy szczypiorek i czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu. 6 łyżek bulionu z bulionetki drobiowek Knorr łączymy z mąką kukurydzianą, skórką i sokiem cytrynowym, cukrem oraz olejem sezamowym, wlewamy do szczypiorku i czosnku, gotujemy do zgęstnięcia i doprawiamy solą. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy aby kurczak był dobrze pokryty i posypujemy prażonymi ziarnami sezamu (ja posypałam startymi sezamkami i dobrze wymieszałam).