| |||||||||
| Składniki | ||
| cukier | 2 łyżeczki | |
| starty imbir | 2 łyżeczki | |
| ziarna sezamu | 2 łyżki | |
| sos sojowy | 1 łyżka | |
| Bulionetka drobiowa Knorr | 1 sztuka | |
| wino ryżowe | 1 łyżka | |
| olej sezamowy | 0.5 łyżeczek | |
| piersi z kurczaka | 4 sztuki | |
| sok z cytryny | 2 łyżki | |
| czosnek ząbek | 3 sztuki | |
| sól do smaku | ||
| mąka kukurydziana | 150 gramów | |
| skórka z cytryny | 2 łyżeczki | |
| pęczek drobno posiekanego koperku | 2 sztuki | |
| roztrzepane jajo | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Sos sojowy, wino, imbir, 2 ząbki czosnku mieszamy i marynujemy w tej mieszance pokrojonego w paski kurczaka. Odkładamy na kilka godzin do zamarynowania. Następnie kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy w głębokim tłuszczu. |
| Krok 2 |
| Przygotowujemy sos: smażymy szczypiorek i czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu. 6 łyżek bulionu z bulionetki drobiowek Knorr łączymy z mąką kukurydzianą, skórką i sokiem cytrynowym, cukrem oraz olejem sezamowym, wlewamy do szczypiorku i czosnku, gotujemy do zgęstnięcia i doprawiamy solą. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy aby kurczak był dobrze pokryty i posypujemy prażonymi ziarnami sezamu (ja posypałam startymi sezamkami i dobrze wymieszałam). |
| Autor: yobada |