|
Składniki | ||
cukier | 2 łyżeczki | |
starty imbir | 2 łyżeczki | |
ziarna sezamu | 2 łyżki | |
sos sojowy | 1 łyżka | |
Bulionetka drobiowa Knorr | 1 sztuka | |
wino ryżowe | 1 łyżka | |
olej sezamowy | 0.5 łyżeczek | |
piersi z kurczaka | 4 sztuki | |
sok z cytryny | 2 łyżki | |
czosnek ząbek | 3 sztuki | |
sól do smaku | ||
mąka kukurydziana | 150 gramów | |
skórka z cytryny | 2 łyżeczki | |
pęczek drobno posiekanego koperku | 2 sztuki | |
roztrzepane jajo | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Sos sojowy, wino, imbir, 2 ząbki czosnku mieszamy i marynujemy w tej mieszance pokrojonego w paski kurczaka. Odkładamy na kilka godzin do zamarynowania. Następnie kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy w głębokim tłuszczu. |
Krok 2 |
Przygotowujemy sos: smażymy szczypiorek i czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu. 6 łyżek bulionu z bulionetki drobiowek Knorr łączymy z mąką kukurydzianą, skórką i sokiem cytrynowym, cukrem oraz olejem sezamowym, wlewamy do szczypiorku i czosnku, gotujemy do zgęstnięcia i doprawiamy solą. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy aby kurczak był dobrze pokryty i posypujemy prażonymi ziarnami sezamu (ja posypałam startymi sezamkami i dobrze wymieszałam). |
Autor: yobada |