Kurczak Suya
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 800 gramów
  • prażone orzeszki ziemne - 100 gramów
  • olej roślinny - 4 łyżki
  • sos sojowy - 60 mililitrów
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • Cebula z USA Knorr - 1 łyżeczka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • papryka wędzona - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kawałki o szerokości 2 cm.
  2. Pozostałe składniki dokładnie połącz w mikserze i w powstałej paście zanurz kurczaka. Mięso odstaw na co najmniej 12 godz. w chłodne miejsce do zamarynowania.
  3. Po tym czasie kurczaka nadziej na patyki i posmaruj pozostałą marynatą.
  4. Szaszłyki ułóż na kratce z piekarnika nagrzanego do temp. 200 °C i wstaw na ok. 25 min.