|
Składniki | ||
cały kurczak | 1.5 kilogramów | |
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr | ||
cebule | 2 sztuki | |
ząbek czosnku | 4 sztuki | |
jogurt naturalny | 500 mililitrów | |
świeży imbir | 50 gramów | |
garam masala | 2 łyżeczki | |
chili mielone | 1 łyżeczka | |
papryka słodka | 1 łyżeczka | |
nitki szafranu | 0.5 łyżeczek | |
cytryna | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Kurczaka podziel w ćwiartki. W każdej ćwiartce zrób 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 centymetra. Natrzyj przyprawą Knorr. |
Krok 2 |
Posiekaj drobno cebule, czosnek i imbir. Dodaj resztę przypraw i zmiksuj z jogurtem i sokiem wyciśniętym z cytryny. |
Krok 3 |
Ułóż kurczaka w kamionce, zalej marynatą i zostaw na noc w lodówce. Ćwiartki kurczaka przełóż, wraz z marynatą, do żaroodpornego naczynia. Następnie przykryj folią aluminiową (lub przykrywką) i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczaka wyłóż na półmisek, sos podaj osobno w sosjerce. |
Autor: przepisy.pl |