Kurczak tandoori

10


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
cały kurczak1.5 kilogramów
Przyprawa do kurczaka Knorr
cebule2 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
jogurt naturalny500 mililitrów
świeży imbir50 gramów
garam masala2 łyżeczki
Chili z Indii Knorr1 łyżeczka
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
nitki szafranu0.5 łyżeczek
cytryna1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Kurczaka podziel w ćwiartki. W każdej ćwiartce zrób 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 centymetra. Natrzyj przyprawą Knorr.
Krok 2
Posiekaj drobno cebule, czosnek i imbir. Dodaj resztę przypraw i zmiksuj z jogurtem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 3
Ułóż kurczaka w kamionce, zalej marynatą i zostaw na noc w lodówce. Ćwiartki kurczaka przełóż, wraz z marynatą, do żaroodpornego naczynia. Następnie przykryj folią aluminiową (lub przykrywką) i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczaka wyłóż na półmisek, sos podaj osobno w sosjerce.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl