Kurczak tandoori
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cały kurczak - 1.5 kilogramów
  • Przyprawa do kurczaka Knorr
  • cebule - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 500 mililitrów
  • świeży imbir - 50 gramów
  • garam masala - 2 łyżeczki
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • nitki szafranu - 0.5 łyżeczek
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka podziel w ćwiartki. W każdej ćwiartce zrób 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 centymetra. Natrzyj przyprawą Knorr.
  2. Posiekaj drobno cebule, czosnek i imbir. Dodaj resztę przypraw i zmiksuj z jogurtem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  3. Ułóż kurczaka w kamionce, zalej marynatą i zostaw na noc w lodówce. Ćwiartki kurczaka przełóż, wraz z marynatą, do żaroodpornego naczynia. Następnie przykryj folią aluminiową (lub przykrywką) i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczaka wyłóż na półmisek, sos podaj osobno w sosjerce.