Kurczak tandoori

13


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
cały kurczak1.5 kilogramów
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
cebule2 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
jogurt naturalny500 mililitrów
świeży imbir50 gramów
garam masala2 łyżeczki
chili mielone1 łyżeczka
papryka słodka1 łyżeczka
nitki szafranu0.5 łyżeczek
cytryna1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Kurczaka podziel w ćwiartki. W każdej ćwiartce zrób 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 centymetra. Natrzyj przyprawą Knorr.
Krok 2
Posiekaj drobno cebule, czosnek i imbir. Dodaj resztę przypraw i zmiksuj z jogurtem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 3
Ułóż kurczaka w kamionce, zalej marynatą i zostaw na noc w lodówce. Ćwiartki kurczaka przełóż, wraz z marynatą, do żaroodpornego naczynia. Następnie przykryj folią aluminiową (lub przykrywką) i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczaka wyłóż na półmisek, sos podaj osobno w sosjerce.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl