| |||||||||
| Składniki | ||
| cały kurczak | 1.5 kilogramów | |
| Przyprawa do złotego kurczaka Knorr | ||
| cebule | 2 sztuki | |
| ząbek czosnku | 4 sztuki | |
| jogurt naturalny | 500 mililitrów | |
| świeży imbir | 50 gramów | |
| garam masala | 2 łyżeczki | |
| chili mielone | 1 łyżeczka | |
| papryka słodka | 1 łyżeczka | |
| nitki szafranu | 0.5 łyżeczek | |
| cytryna | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Kurczaka podziel w ćwiartki. W każdej ćwiartce zrób 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 centymetra. Natrzyj przyprawą Knorr. |
| Krok 2 |
| Posiekaj drobno cebule, czosnek i imbir. Dodaj resztę przypraw i zmiksuj z jogurtem i sokiem wyciśniętym z cytryny. |
| Krok 3 |
| Ułóż kurczaka w kamionce, zalej marynatą i zostaw na noc w lodówce. Ćwiartki kurczaka przełóż, wraz z marynatą, do żaroodpornego naczynia. Następnie przykryj folią aluminiową (lub przykrywką) i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczaka wyłóż na półmisek, sos podaj osobno w sosjerce. |
| Autor: przepisy.pl |