Kurczak Tandoori z ryżem

16


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
udka z kurczaka (bez kości i skóry)4 sztuki
kolendra w proszku1 łyżka
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr1 opakowanie
cynamon1 łyżeczka
jogurt naturalny300 mililitrów
kurkuma1 łyżeczka
czosnek ząbki 2 sztuki
olej80 mililitrów
cytryna2 sztuki
biała cebula2 sztuki
przecier pomidorowy100 gramów
cytryna1 sztuka
garam masala1 łyżeczka
chili mielone1 łyżka
ryż200 gramów
curry1 łyżka
bulion1 szklanka
przyprawa garam masala1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go. Powinien być sypki.
Krok 2
W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym, wyciśniętym sokiem z dwóch cytryn, chilli, garam masalą, curry, cynamonem, kurkumą, kolendrą oraz Fixem Knorr. Powinna powstać dość gęsta masa.
Krok 3
Mięso z kurczaka ponacinaj nożem i wymieszaj dokładnie z połową oleju oraz całą marynatą. Dzięki temu aromat przejdzie również do wewnątrz mięsa. Odstaw kurczaka na co najmniej godzinę.
Krok 4
Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i wlej bulion. Następnie ułóż kurczaka i piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach. Odstaw mięso, aby lekko wystygło.
Krok 5
W tym czasie pokrój cebule w plastry i rozgrzej grill.
Krok 6
Smaż mięso z pozostałym olejem na grillu z obu stron wraz z plastrami cebuli. W trakcie smażenia skrop całość sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z cebulą i ryżem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl