Kurczak Tandoori z ryżem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka (bez kości i skóry) - 4 sztuki
  • kolendra w proszku - 1 łyżka
  • Fix Smażony ryż po chińsku Knorr - 1 opakowanie
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny - 300 mililitrów
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • olej - 80 mililitrów
  • cytryna - 2 sztuki
  • biała cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 100 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • garam masala - 1 łyżeczka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżka
  • ryż - 200 gramów
  • Curry Knorr - 1 łyżka
  • bulion - 1 szklanka
  • przyprawa garam masala - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go. Powinien być sypki.
  2. W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym, wyciśniętym sokiem z dwóch cytryn, chilli, garam masalą, curry, cynamonem, kurkumą, kolendrą oraz Fixem Knorr. Powinna powstać dość gęsta masa.
  3. Mięso z kurczaka ponacinaj nożem i wymieszaj dokładnie z połową oleju oraz całą marynatą. Dzięki temu aromat przejdzie również do wewnątrz mięsa. Odstaw kurczaka na co najmniej godzinę.
  4. Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i wlej bulion. Następnie ułóż kurczaka i piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach. Odstaw mięso, aby lekko wystygło.
  5. W tym czasie pokrój cebule w plastry i rozgrzej grill.
  6. Smaż mięso z pozostałym olejem na grillu z obu stron wraz z plastrami cebuli. W trakcie smażenia skrop całość sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z cebulą i ryżem.