Kurczak Tandoori z ryżem

14


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
udka z kurczaka (bez kości i skóry)4 sztuki
kolendra w proszku1 łyżka
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr1 opakowanie
Cynamon z Wietnamu Knorr1 łyżeczka
jogurt naturalny300 mililitrów
Kurkuma z Indii Knorr1 łyżeczka
czosnek ząbki 2 sztuki
olej80 mililitrów
cytryna2 sztuki
biała cebula2 sztuki
przecier pomidorowy100 gramów
cytryna1 sztuka
garam masala1 łyżeczka
Chili z Indii Knorr1 łyżka
ryż200 gramów
Curry Knorr1 łyżka
bulion1 szklanka
przyprawa garam masala1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go. Powinien być sypki.
Krok 2
W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym, wyciśniętym sokiem z dwóch cytryn, chilli, garam masalą, curry, cynamonem, kurkumą, kolendrą oraz Fixem Knorr. Powinna powstać dość gęsta masa.
Krok 3
Mięso z kurczaka ponacinaj nożem i wymieszaj dokładnie z połową oleju oraz całą marynatą. Dzięki temu aromat przejdzie również do wewnątrz mięsa. Odstaw kurczaka na co najmniej godzinę.
Krok 4
Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i wlej bulion. Następnie ułóż kurczaka i piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach. Odstaw mięso, aby lekko wystygło.
Krok 5
W tym czasie pokrój cebule w plastry i rozgrzej grill.
Krok 6
Smaż mięso z pozostałym olejem na grillu z obu stron wraz z plastrami cebuli. W trakcie smażenia skrop całość sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z cebulą i ryżem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl