Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • fasolka szparagowa - 100 gramów
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 1.5 sztuk
  • Kaszotto orientalne Knorr - 1 opakowanie
  • olej rzepakowy do smażenia - 100 gramów
  • podudzie z kurczaka - 1 kilogram
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • świeży imbir - 2 cm kawałek - 1 sztuka
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • Przyprawa Garam Masala Knorr - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 250 mililitrów
  • mleko kokosowe - 100 gramów
  • natka kolendry - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, marchew, czosnek i imbir obierz. Jedną cebulę i marchew pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.
  2. W kielichu miksera połącz imbir, połówkę cebuli, czosnek, jogurt, koncentrat pomidorowy, przyprawę garam masala, słodką i ostrą paprykę, sok i skórkę z cytryny. Dodaj sól i cukier do smaku. Całość zmiksuj.
  3. Z kurczaka usuń skórę i zanurz kawałki kurczaka w powstałej marynacie. Powinien się marynować co najmniej 12 godzin.
  4. Po tym czasie upiecz go na grillu lub w piekarniku w 190*C przez 30 minut.
  5. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i marchew, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne, całość zalej 300ml wody, gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.
  6. Dodaj wtedy fasolkę szparagową, mleko kokosowe oraz kolendrę, całość dokładnie wymieszaj. Kaszotto przełóż do miski i podawaj z upieczonymi udkami kurczaka.