Kurczak Tandori na kaszotto orientalnym

9


Łatwe


50 min.


4 os.

Składniki
fasolka szparagowa100 gramów
marchewka1 sztuka
cebula1.5 sztuk
Kaszotto orientalne Knorr1 opakowanie
olej rzepakowy do smażenia100 gramów
podudzie z kurczaka1 kilogram
Chili z Indii Knorr1 łyżeczka
świeży imbir - 2 cm kawałek1 sztuka
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
ząbek czosnku4 sztuki
Przyprawa Garam Masala Knorr2 łyżeczki
cukier1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy1 łyżeczka
cytryna1 sztuka
jogurt naturalny250 mililitrów
mleko kokosowe100 gramów
natka kolendry1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę, marchew, czosnek i imbir obierz. Jedną cebulę i marchew pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.
Krok 2
W kielichu miksera połącz imbir, połówkę cebuli, czosnek, jogurt, koncentrat pomidorowy, przyprawę garam masala, słodką i ostrą paprykę, sok i skórkę z cytryny. Dodaj sól i cukier do smaku. Całość zmiksuj.
Krok 3
Z kurczaka usuń skórę i zanurz kawałki kurczaka w powstałej marynacie. Powinien się marynować co najmniej 12 godzin.
Krok 4
Po tym czasie upiecz go na grillu lub w piekarniku w 190*C przez 30 minut.
Krok 5
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i marchew, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne, całość zalej 300ml wody, gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.
Krok 6
Dodaj wtedy fasolkę szparagową, mleko kokosowe oraz kolendrę, całość dokładnie wymieszaj. Kaszotto przełóż do miski i podawaj z upieczonymi udkami kurczaka.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl