Kurczak tikka
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 400 gramów
  • jogurt naturalny - 100 mililitrów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • szalotki - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • świeży imbir - 10 gramów
  • zmielone ziarna kolendry - 1 łyżka
  • kardamon - 4 ziarna
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżka
  • limonka - 1 sztuka
  • Goździki z Indonezji Knorr - 5 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 6 ziaren
  • czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki.
  2. Umieść w marynacie kurczaka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce pod przykryciem.
  3. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60 minut. Kurczaka podawaj na ryżu z raitą.