|
Składniki | ||
pałki z kurczaka | 400 gramów | |
jogurt naturalny | 100 mililitrów | |
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr | 2 łyżki | |
szalotki | 2 sztuki | |
ząbek czosnku | 4 sztuki | |
świeży imbir | 10 gramów | |
zmielone ziarna kolendry | 1 łyżka | |
kardamon | 4 ziarna | |
cynamon | 1 łyżka | |
limonka | 1 sztuka | |
goździki | 5 sztuk | |
pieprz czarny ziarnisty | 6 ziaren | |
czerwona papryczka chilli | 1 sztuka | |
przecier pomidorowy | 2 łyżki | |
kmin rzymski | 1 łyżka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki. |
Krok 2 |
Umieść w marynacie kurczaka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce pod przykryciem. |
Krok 3 |
Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego. |
Krok 4 |
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60 minut. Kurczaka podawaj na ryżu z raitą. |
Autor: Piotr Murawski |