Kurczak tikka

14


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
pałki z kurczaka400 gramów
jogurt naturalny100 mililitrów
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr2 łyżki
szalotki2 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
świeży imbir10 gramów
zmielone ziarna kolendry1 łyżka
kardamon 4 ziarna
Cynamon z Wietnamu Knorr1 łyżka
limonka1 sztuka
Goździki z Indonezji Knorr5 sztuk
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr6 ziaren
czerwona papryczka chilli1 sztuka
przecier pomidorowy2 łyżki
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki.
Krok 2
Umieść w marynacie kurczaka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce pod przykryciem.
Krok 3
Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.
Krok 4
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60 minut. Kurczaka podawaj na ryżu z raitą.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl