| |||||||||
| Składniki | ||
| pałki z kurczaka | 400 gramów | |
| jogurt naturalny | 100 mililitrów | |
| Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr | 2 łyżki | |
| szalotki | 2 sztuki | |
| ząbek czosnku | 4 sztuki | |
| świeży imbir | 10 gramów | |
| zmielone ziarna kolendry | 1 łyżka | |
| kardamon | 4 ziarna | |
| cynamon | 1 łyżka | |
| limonka | 1 sztuka | |
| goździki | 5 sztuk | |
| pieprz czarny ziarnisty | 6 ziaren | |
| czerwona papryczka chilli | 1 sztuka | |
| przecier pomidorowy | 2 łyżki | |
| kmin rzymski | 1 łyżka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki. |
| Krok 2 |
| Umieść w marynacie kurczaka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce pod przykryciem. |
| Krok 3 |
| Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego. |
| Krok 4 |
| Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60 minut. Kurczaka podawaj na ryżu z raitą. |
| Autor: Piotr Murawski |