Kurczak w akompaniamencie jabłek z czerwonym puree
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Jabłka 3szt - 3 sztuki
  • kurze udka - 6 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ziemniaki 2szt - 2 sztuki
  • Marchewka 2szt - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 80 gramów
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Odcinamy końcówki udek,robimy tzw.golonki.Udka przyprawiamy solą,pieprzem,oregano oraz tymiankiem(zioła mogą byc świeże).Układamy je w naczyniu żaroodpornym,polewamy oliwą dodajemy pokrojoną w pióra cebulę,umyte pokrojone w cząstki jabłka(zostawiamy jedno do dekoracji) oraz czosnek.Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10min.żeby kurczak nabrał aromatu.
  2. Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.45min.w temp.200stC.W garnku gotujemy obrane ziemniaki oraz marchewkę.Ugotowane miksujemy w blenderze na końcu przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
  3. Upieczone udka podajemy z jabłkami oraz z czerwonym puree z odrobiną groszku.Smacznego Można upieczone jabłka wykorzystac do zrobienia sosu.