Kurczak w cieście piwnym w sosie miodowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
  • ciemne piwo - 200 mililitrów
  • mąka pszenna - 70 gramów
  • mąka ziemniaczana - 20 gramów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • orzeszki nerkowca - 100 gramów
  • olej rzepakowy - 200 mililitrów
  • czerwone cebule - 2 sztuki
  • jajka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę 3 centymetry na 3 centymetry, przełóż do miseczki, dodaj Naturalną przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj. Zamarynowane mięso odstaw na około 10 minut do lodówki.
  2. W tym czasie przygotuj ciasto. Ubij pianę z białek jaj. Obie mąki wymieszaj, następnie połącz z piwem. No końcu dodaj pianę z białek.
  3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż w nim zanurzone w cieście kawałki kurczaka.
  4. Na drugiej patelni podsmaż pokrojone w kostkę (3 centymetry na 3 centymetry) papryki i cebule, dodaj orzeszki.
  5. Całość zalej Fixem Knorr rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu. Wszystko razem gotuj 3 minuty. Usmażone kawałki kurczaka podawaj na sosie.