|
Składniki | ||
kurczak | 650 gramów | |
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr | 1.5 łyżeczek | |
olej roślinny | 50 mililitrów | |
kurkuma | 1.5 łyżeczek | |
cynamon | 1 łyżka | |
kmin rzymski | 1.5 łyżeczek | |
kardamon | 3 ziarna | |
zielona papryczka chili | 1 sztuka | |
limonka | 1 sztuka | |
cebula | 1 sztuka | |
papryka pokrojona w kostkę | 1 sztuka | |
ząbki czosnku | 2 sztuki | |
kawałek imbiru | 2.5 cm | |
mielona kolendra | 1 łyżeczka | |
pomidory pelati | 1 puszka | |
natka kolendry | 1 pęczek |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min. |
Krok 2 |
W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki. |
Krok 3 |
Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry. |
Autor: przepisy.pl |