Kurczak w delikatnym sosie curry
  • 120 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak - 650 gramów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1.5 łyżeczek
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1.5 łyżeczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1.5 łyżeczek
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • kardamon - 3 ziarna
  • zielona papryczka chili - 1 sztuka
  • limonka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka pokrojona w kostkę - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • kawałek imbiru - 2.5 cm
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • pomidory pelati - 1 puszka
  • natka kolendry - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj łyżkę soku z limonki, Ostrą paprykę z Hiszpanii i Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr. Powstałą marynatą natrzyj pokrojonego na kawałki kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce na 30 min.
  2. W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki.
  3. Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry.