| |||||||||
| Składniki | ||
| kurczak | 650 gramów | |
| Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr | 1.5 łyżeczek | |
| olej roślinny | 50 mililitrów | |
| kurkuma | 1.5 łyżeczek | |
| cynamon | 1 łyżka | |
| kmin rzymski | 1.5 łyżeczek | |
| kardamon | 3 ziarna | |
| zielona papryczka chili | 1 sztuka | |
| limonka | 1 sztuka | |
| cebula | 1 sztuka | |
| papryka pokrojona w kostkę | 1 sztuka | |
| ząbki czosnku | 2 sztuki | |
| kawałek imbiru | 2.5 cm | |
| mielona kolendra | 1 łyżeczka | |
| pomidory pelati | 1 puszka | |
| natka kolendry | 1 pęczek | 
| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min. | 
| Krok 2 | 
| W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki. | 
| Krok 3 | 
| Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry. | 
| Autor: przepisy.pl   |