Kurczak w delikatnym sosie curry

55


Łatwe


120 min.


5 os.

Składniki
kurczak650 gramów
olej roślinny50 mililitrów
Kurkuma z Indii Knorr1.5 łyżeczek
Cynamon z Wietnamu Knorr1 łyżka
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1.5 łyżeczek
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1.5 łyżeczek
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
kardamon 3 ziarna
zielona papryczka chili1 sztuka
limonka1 sztuka
cebula1 sztuka
papryka pokrojona w kostkę 1 sztuka
ząbki czosnku2 sztuki
kawałek imbiru2.5 cm
mielona kolendra1 łyżeczka
pomidory pelati1 puszka
natka kolendry1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj łyżkę soku z limonki, Ostrą paprykę z Hiszpanii i Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr. Powstałą marynatą natrzyj pokrojonego na kawałki kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce na 30 min.
Krok 2
W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki.
Krok 3
Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl