Kurczak w pomarańczach
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
  • cebule - 2 sztuki
  • pomarańcze - 3 sztuki
  • świeży imbir - 10 gramów
  • pistacje lub inne orzechy - 10 gramów
  • pęczek natki kolendry - 1 sztuka
  • olej słonecznikowy - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w paski, cebule pokrój w piórka, natomiast imbir obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Natkę kolendry posiekaj.
  2. Pomarańcze obierz, odkrawając skórę dookoła. Wytnij z pomiędzy włókien „filety”, a z reszty wyciśnij sok.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż kurczaka razem z cebulą i imbirem. Po kilku minutach dodaj orzechy.
  4. Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i wymieszaj z zawartością patelni. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minut.
  5. Tuż przed podaniem, dodaj pozostały sok z pomarańczy, wykrojone cząstki owocu i posiekaną natkę kolendry.