Kurczak w potrawce szpinakowej

Składniki:

  • seler - 0.5 sztuk
  • marchew - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • szpinak - 0.5 kilogramów
  • słodka śmietana - 2 łyżki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • młody kurczak - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka przygotuj, umyj i zalej gorącą wodą.
  2. Jarzyny umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i obgotuj.
  3. Następnie wyjmij mięso i jarzyny, a do rosołu włóż obrany szpinak.
  4. Gdy będzie miękki odcedź, przetrzyj przez sito, przypraw masłem, śmietanką, solą i oprósz mąką.
  5. Włóż podzielonego na porcje kurczaka i dodaj rosół w którym gotował się szpinak. Duś około 30 minut.