Kurczak w sosie borowikowofigowym
  • 60 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • podudzie z kurczaka - 1 sztuka
  • borowiki mrożone lub świeże - 5 sztuk
  • dżem figowy - 3 łyżeczki
  • posiekana natka pietruszki - 1 pęczek
  • mała cebula - 1 sztuka
  • smalec (najlepiej roślinny z cebulką i jabłkiem) - 2 łyżki
  • ziele angielskie i liść laurowy - 4 sztuki
  • olej - 4 łyżki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • papryka mielona - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na oleju tak, by uzyskać chrupiącą skórkę.
  2. Kiedy kurczak się smaży kroimy cebulkę w dobrą kostkę, a borowiki w ćwiartki.
  3. Kiedy kurczak jest gotowy na patelnię dodajemy smalec, cebulkę oraz borowiki, wszystko podsmażamy.
  4. Dolewamy wodę, nie za dużo :) dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Wygotowujemy ( dusimy) do uzyskania gęstej konsystencji oraz miękkiego mięsa, mocno doprawiając pieprzem oraz solą do smaku.
  5. Kiedy wszystko jest gotowe na koniec dodajemy dżem figowy oraz posiekaną natkę pietruszki. SMACZNEGO! :)
  6. Najlepiej podawać z ugotowanym lub pieczonymi ziemniaczkami. :)