Kurczak w sosie curry z pomidorami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Esencja do duszonego kurczaka Knorr - 1 sztuka
  • pomidory z puszki - 1 szklanka
  • jogurt naturalny - 1 szklanka
  • cebule - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • tłuszcz do smażenia - 100 gramów
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 2 łyżeczki
  • Kurkuma z Indii Knorr - 2 łyżeczki
  • Gorczyca z Kanady Knorr - 1 łyżeczka
  • ziarna kolendry - 1 łyżeczka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • pokruszony kardamon - 1 łyżeczka
  • Goździki z Indonezji Knorr - 20 ziaren
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj 3/4 szklanki jogurtu z sokiem z cytryny, kminem rzymskim, kurkumą, chilli i pieprzem.
  2. Pokrój mięso w kostkę, włóż do marynaty. Pokrój cebule w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i imbir.
  3. Rozgrzej masło i dodaj ziarna gorczycy, kolendry, kardamonu i goździki. Gdy przyprawy zbrązowieją, dodaj cebule. Po zeszkleniu cebuli, dorzuć posiekany czosnek oraz imbir. Gdy cebula zbrązowieje, dodaj pomidory.
  4. Podsmaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć kurczaka z marynatą. Następnie dodaj Esencję do duszonego kurczaka Knorr. Gotuj tak długo, aż kurczak będzie miękki, a z reszty składników powstanie gęsty sos. Podawaj z jogurtem