Kurczak w sosie rogan josh
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso z kurczaka - 1 kilogram
  • cebula - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 200 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
  • świeży imbir 6 cm - 1 sztuka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 2 łyżeczki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 2 łyżeczki
  • ziarna kolendry - 2 łyżeczki
  • mielony kardamon - 2 łyżeczki
  • Goździki z Indonezji Knorr - 4 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • laska cynamonu - 1 sztuka
  • nitki szafranu - 4 sztuki
  • garam masala - 0.5 łyżeczek
  • woda - 350 mililitrów
  • olej - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w dużej misce starty imbir, kmin rzymski, chili, paprykę i kolendrę oraz przyprawy w mini kostkach Knorr. Pokrój mięso z kurczaka w kostkę, dodaj do przypraw i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na co najmniej 2 godziny.
  2. Posiekaj cebulę. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż uzyska złoty odcień.
  3. Przełóż cebulę do miseczki, a na patelnię włóż kardamon, goździki, liście laurowe i cynamon. Smaż przez minutę.
  4. Dodaj mięso i cebulę, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Następnie zmniejsz ogień i smaż 15 minut pod przykryciem, czasem mieszając.
  5. Wlej 350 mililitrów wody i gotuj, aż większość jej wyparuje. Dodaj jogurt i szafran namoczony w dwóch łyżkach mleka i wymieszaj. Podawaj z ryżem, posypane garam masalą.