Kurczak w sosie śmietanowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka podwójna - 500 gramów
  • duża śmietana 18% - 1 opakowanie
  • Cebulka prażona - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Pierś pokroić na wąskie plastry, a następnie natrzeć je solą i pieprzem - duużą ilością pieprzu :)
  2. Do śmietany wrzucić garść cebulki prażonej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czosnku oraz pół łyżki papryki (sos musi być dość ostry) lub 2 opakowania zupki cebulowej.
  3. Naczynie żaroodporne nasmarować niewielką ilością przygotowanego sosu, a następnie układać kurczaka warstwami, przekładając je sosem. Całość przykryć resztką pozostałego sosu
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Najlepiej piec w naczyniu z przykrywką, ale nie trzeba :) Smacznego!
  5. Kurczka można jeść samego, ale moja rodzina lubi go z brokułami - świetnie pasuje do sosu, więc polecam! :)