Kurczak w sosie z owocami

5


Łatwe


45 min.


2 os.

Składniki
pierś z kurczaka 2 sztuki
orzechy włoskie50 gramów
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr1 opakowanie
orzechy nerkowca70 gramów
bułka tarta50 gramów
jajko3 sztuki
papryka czerwona1 sztuka
melon pomarańczowy1 sztuka
arbuz1 sztuka
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
olej50 mililitrów
woda300 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Piersi z kurczaka posyp szczyptą soli i pieprzu. Orzechy dobrze wymieszaj w moździerzu, następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj.
Krok 2
Dwa jajka roztrzep z jednym żółtkiem. Piersi z kurczaka panieruj - najpierw w jajku, następnie w orzechach. Mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Kiedy orzechy zrobią się rumiane, przełóż mięso do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut.
Krok 3
Paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałego na patelni tłuszczu i podsmaż przez chwilę. Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej na patelnię.
Krok 4
Z melona i arbuza wytnij za pomocą dużego noża cienkie duże plastry. Następnie połóż plastry owoców płaską stroną na desce i wytnij pasy szerokości 1 centymetra. Każdy pasek potnij w kostkę, również o boku 1 centymetra.
Krok 5
Przygotuj duży, plaski talerz. Powstałe kwadraciki układaj na środku talerza na przemian, raz z arbuza, raz z melona, w formie dużego kwadratu o boku 5 centymetrów tak, aby powstała szachownica.
Krok 6
Pierś z kurczaka odstaw na 5 minut po wyjęciu z pieca. Następnie przekrój pod kątem na trzy części. Ułóż je na środku szachownicy owocowej. Za pomocą łyżki, w pustych miejscach na talerzu, wlej kropki sosu nie zasłaniając owoców.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl