Kurczak w sosie z owocami
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • orzechy nerkowca - 70 gramów
  • bułka tarta - 50 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • melon pomarańczowy - 1 sztuka
  • arbuz - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 50 mililitrów
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka posyp szczyptą soli i pieprzu. Orzechy dobrze wymieszaj w moździerzu, następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj.
  2. Dwa jajka roztrzep z jednym żółtkiem. Piersi z kurczaka panieruj - najpierw w jajku, następnie w orzechach. Mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Kiedy orzechy zrobią się rumiane, przełóż mięso do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut.
  3. Paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałego na patelni tłuszczu i podsmaż przez chwilę. Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej na patelnię.
  4. Z melona i arbuza wytnij za pomocą dużego noża cienkie duże plastry. Następnie połóż plastry owoców płaską stroną na desce i wytnij pasy szerokości 1 centymetra. Każdy pasek potnij w kostkę, również o boku 1 centymetra.
  5. Przygotuj duży, plaski talerz. Powstałe kwadraciki układaj na środku talerza na przemian, raz z arbuza, raz z melona, w formie dużego kwadratu o boku 5 centymetrów tak, aby powstała szachownica.
  6. Pierś z kurczaka odstaw na 5 minut po wyjęciu z pieca. Następnie przekrój pod kątem na trzy części. Ułóż je na środku szachownicy owocowej. Za pomocą łyżki, w pustych miejscach na talerzu, wlej kropki sosu nie zasłaniając owoców.