Kurczak w zielonym curry
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka - 1 kilogram
  • Esencja do duszonego kurczaka Knorr - 2 sztuki
  • mleko - 200 mililitrów
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • dymka - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • świeży imbir - 1 sztuka
  • zielona papryczka chili - 2 sztuki
  • pasta curry - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • kolendra mielona - 1 łyżka
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • pomidory - 2 sztuki
  • chlebek pappadums - 1 opakowanie
  • pikantny sos sambal - 1 opakowanie
  • olej - 50 mililitrów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulkę dymkę, chili, czosnek i imbir.
  2. Po chwili smażenia dodaj udka z kurczaka, kumin i mieloną kolendrę. Całość smaż ok. 10 minut, aż kurczak zrobi się rumiany ze wszystkich stron.
  3. Teraz wlej na patelnię mleko, mleczko kokosowe i dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
  4. Dodaj również pastę curry oraz Esencję do duszonego kurczaka Knorr. Całość duś powoli ok. 20 minut.
  5. Gdy kurczak będzie miękki, przełóż go na talerz i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pappadums. Pikantny sos sambal podawaj oddzielnie.