Kurczak w zielonym curry

3


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
udka z kurczaka1 kilogram
Sos do pieczeni jasny Knorr2 sztuki
mleko200 mililitrów
mleko kokosowe200 mililitrów
dymka 1 sztuka
ząbki czosnku3 sztuki
świeży imbir1 sztuka
zielona papryczka chili2 sztuki
pasta curry1 łyżka
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżka
kolendra mielona1 łyżka
świeża kolendra0.5 pęczków
pomidory2 sztuki
chlebek pappadums1 opakowanie
pikantny sos sambal1 opakowanie
olej50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulkę dymkę, chili, czosnek i imbir.
Krok 2
Po chwili smażenia dodaj udka z kurczaka, kumin i mieloną kolendrę. Całość smaż ok. 10 minut, aż kurczak zrobi się rumiany ze wszystkich stron.
Krok 3
Teraz wlej na patelnię mleko, mleczko kokosowe i dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 4
Dodaj również pastę curry oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś powoli ok. 20 minut.
Krok 5
Gdy kurczak będzie miękki, przełóż go na talerz i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pappadums. Pikantny sos sambal podawaj oddzielnie.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl