Kurczak w zielonym curry

4


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
udka z kurczaka1 kilogram
Sos do pieczeni jasny Knorr2 sztuki
mleko200 mililitrów
mleko kokosowe200 mililitrów
dymka 1 sztuka
ząbki czosnku3 sztuki
świeży imbir1 sztuka
zielona papryczka chili2 sztuki
pasta curry1 łyżka
kmin rzymski1 łyżka
kolendra mielona1 łyżka
świeża kolendra0.5 pęczków
pomidory2 sztuki
chlebek pappadums1 opakowanie
pikantny sos sambal1 opakowanie
olej50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulkę dymkę, chili, czosnek i imbir.
Krok 2
Po chwili smażenia dodaj udka z kurczaka, kumin i mieloną kolendrę. Całość smaż ok. 10 minut, aż kurczak zrobi się rumiany ze wszystkich stron.
Krok 3
Teraz wlej na patelnię mleko, mleczko kokosowe i dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 4
Dodaj również pastę curry oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś powoli ok. 20 minut.
Krok 5
Gdy kurczak będzie miękki, przełóż go na talerz i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pappadums. Pikantny sos sambal podawaj oddzielnie.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl