Kurczak w ziołach z woreczkiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 8 sztuk
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • biała część pora - 1 sztuka
  • ser biały tłusty - 100 gramów
  • ser żółty tarty - 100 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • ząbek czosnku do smaku
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj pora. Połącz go z białym i żółtym serem. Całość dopraw do smaku szczyptą kminku i rozdrobnionym czosnkiem.
  2. Pałki umyj. Usuń ze środka kość, pozostawiając jednak jej górną część.
  3. Pałki napełnij farszem, naciągnij skórkę i zepnij ją wykałaczką.
  4. Tak przygotowane nóżki umieść w rękawie do pieczenia i oprósz Przyprawą Knorr. Przyprawę i koncentrat pomidorowy dokładnie rozprowadź po mięsie.
  5. Torebkę zamknij. Całość umieść w nagrzanym do 190 °C piekarniku na 45 minut. Farsz z kurczaka możesz wzbogacić np. pokrojoną suszoną śliwką, a do sosu dodając łyżkę octu balsamicznego. Razem z kurczakiem możesz upiec pokrojone warzywa, np. cukinię, paprykę i cebulę.