Kurczak z ananasem na sposób chiński
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 4 sztuki
  • Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • sherry - 1 łyżka
  • sos cytrynowy
  • ananas z puszki - 4 plastry
  • Fix Kurczak w delikatnym sosie curry Knorr - 1 opakowanie
  • chilli czerwone - 1 sztuka
  • mleko - 300 mililitrów
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • Skórka z cytryny starta - 1 łyżeczka
  • Do panierowania: 
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • ziarna sezamu - 0.25 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • olej - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Filety pokrój w mniejsze kawałki, rozbij lekko tłuczkiem i przełóż do miski. Mięso dopraw przyprawą Knorr i dodaj sherry. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj sos cytrynowy: plasterki ananasa pokrój w drobną kosteczkę. Chilli posiekaj. Na tarce zetrzyj imbir i skórkę z cytryny.
  3. Wymieszaj mleko z odrobiną wody, dodaj Fix Knorr i pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos.
  4. Do bułki tartej dodaj sezam, roztrzep jajko. Kurczaka zanurzaj w jajku i bułce tartej.
  5. Następnie smaż na rozgrzanym wcześniej oleju, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  6. Gotowe kawałki kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu i podawaj z sosem. Możesz je udekorować plasterkami ananasa.