Kurczak z cytryną - VIDEO
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka bez skóry i kości - 600 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • wrząca woda - 250 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • śmietana 30% - 80 mililitrów
  • płynny miód - 1 łyżeczka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej w rondlu i smaż kurczaka, aż lekko zbrązowieje. Dopraw szczyptą soli.
  2. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż jeszcze 1 minutę.
  3. Wlej gorącą wodę i dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i tymianek Knorr. Całość duś pod przykryciem ok. 15 minut.
  4. Wlej śmietanę i duś kolejne 10 minut pod przykryciem.
  5. Cytrynę pokrój w cienkie plastry i wraz z miodem dodaj do potrawy. Duś jeszcze 5 minut bez przykrycia.