
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek i cebulę wymieszaj z imbirem i trawą cytrynową.
Krok 2
Kurczaka przetnij na pół i posmaruj marynata. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Krok 3
Kokos podgrzej w rondlu dodaj sok z limonki i miód, wymieszaj wszystko.
Krok 4
Niewielką ilością przygotowanego sosu posmaruj kurczaka. Umieść go na blaszce ustawionej nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni, smarując kurczaka co jakiś czas sosem.
Krok 5
Gdy kurczak będzie upieczony, wyjmij go, a wodę w brytfance doprowadź do wrzenia i zredukuj płyn do 0,5 szklanki. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do brytfanny. Doprowadzić do wrzenia i mieszaj do momentu kiedy zgęstnieję Kurczaka podawaj polanego sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej