Kurczak z imbirem i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z imbirem i limonką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek i cebulę wymieszaj z imbirem i trawą cytrynową.

Krok 2

Kurczaka przetnij na pół i posmaruj marynata. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.

Krok 3

Kokos podgrzej w rondlu dodaj sok z limonki i miód, wymieszaj wszystko.

Krok 4

Niewielką ilością przygotowanego sosu posmaruj kurczaka. Umieść go na blaszce ustawionej nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni, smarując kurczaka co jakiś czas sosem.

Krok 5

Gdy kurczak będzie upieczony, wyjmij go, a wodę w brytfance doprowadź do wrzenia i zredukuj płyn do 0,5 szklanki. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do brytfanny. Doprowadzić do wrzenia i mieszaj do momentu kiedy zgęstnieję Kurczaka podawaj polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Corn Dogi
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej