Kurczak z imbirem i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z imbirem i limonką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek i cebulę wymieszaj z imbirem i trawą cytrynową.

Krok 2

Kurczaka przetnij na pół i posmaruj marynata. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.

Krok 3

Kokos podgrzej w rondlu dodaj sok z limonki i miód, wymieszaj wszystko.

Krok 4

Niewielką ilością przygotowanego sosu posmaruj kurczaka. Umieść go na blaszce ustawionej nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni, smarując kurczaka co jakiś czas sosem.

Krok 5

Gdy kurczak będzie upieczony, wyjmij go, a wodę w brytfance doprowadź do wrzenia i zredukuj płyn do 0,5 szklanki. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do brytfanny. Doprowadzić do wrzenia i mieszaj do momentu kiedy zgęstnieję Kurczaka podawaj polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej