Kurczak z imbirem i limonką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

257

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek i cebulę wymieszaj z imbirem i trawą cytrynową.

Krok 2

Kurczaka przetnij na pół i posmaruj marynata. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.

Krok 3

Kokos podgrzej w rondlu dodaj sok z limonki i miód, wymieszaj wszystko.

Krok 4

Niewielką ilością przygotowanego sosu posmaruj kurczaka. Umieść go na blaszce ustawionej nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni, smarując kurczaka co jakiś czas sosem.

Krok 5

Gdy kurczak będzie upieczony, wyjmij go, a wodę w brytfance doprowadź do wrzenia i zredukuj płyn do 0,5 szklanki. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do brytfanny. Doprowadzić do wrzenia i mieszaj do momentu kiedy zgęstnieję Kurczaka podawaj polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej