
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek i cebulę wymieszaj z imbirem i trawą cytrynową.
Krok 2
Kurczaka przetnij na pół i posmaruj marynata. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Krok 3
Kokos podgrzej w rondlu dodaj sok z limonki i miód, wymieszaj wszystko.
Krok 4
Niewielką ilością przygotowanego sosu posmaruj kurczaka. Umieść go na blaszce ustawionej nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni, smarując kurczaka co jakiś czas sosem.
Krok 5
Gdy kurczak będzie upieczony, wyjmij go, a wodę w brytfance doprowadź do wrzenia i zredukuj płyn do 0,5 szklanki. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do brytfanny. Doprowadzić do wrzenia i mieszaj do momentu kiedy zgęstnieję Kurczaka podawaj polanego sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej