Przygotowanie |
Krok 1 |
Posiekaj czosnek i cebulę wymieszaj z imbirem i trawą cytrynową. |
Krok 2 |
Kurczaka przetnij na pół i posmaruj marynata. Przykryj i wstaw do lodówki na noc. |
Krok 3 |
Kokos podgrzej w rondlu dodaj sok z limonki i miód, wymieszaj wszystko. |
Krok 4 |
Niewielką ilością przygotowanego sosu posmaruj kurczaka. Umieść go na blaszce ustawionej nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni, smarując kurczaka co jakiś czas sosem. |
Krok 5 |
Gdy kurczak będzie upieczony, wyjmij go, a wodę w brytfance doprowadź do wrzenia i zredukuj płyn do 0,5 szklanki. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do brytfanny. Doprowadzić do wrzenia i mieszaj do momentu kiedy zgęstnieję Kurczaka podawaj polanego sosem. |