Kurczak z imbirem i limonką

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • miód - 2 łyżki
  • sok z limonki - 2 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • imbir - 3 łyżki
  • trawa cytrynowa - 1 sztuka
  • kurczak - 1 sztuka
  • mąka kukurydziana - 1 łyżeczka
  • kokos w bloku - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj czosnek i cebulę wymieszaj z imbirem i trawą cytrynową.
  2. Kurczaka przetnij na pół i posmaruj marynata. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
  3. Kokos podgrzej w rondlu dodaj sok z limonki i miód, wymieszaj wszystko.
  4. Niewielką ilością przygotowanego sosu posmaruj kurczaka. Umieść go na blaszce ustawionej nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni, smarując kurczaka co jakiś czas sosem.
  5. Gdy kurczak będzie upieczony, wyjmij go, a wodę w brytfance doprowadź do wrzenia i zredukuj płyn do 0,5 szklanki. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do brytfanny. Doprowadzić do wrzenia i mieszaj do momentu kiedy zgęstnieję Kurczaka podawaj polanego sosem.