Kurczak z imbirem i limonką

0


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
pieprz1 łyżeczka
sól0.5 łyżeczek
miód2 łyżki
sok z limonki2 łyżki
ząbki czosnku2 sztuki
imbir3 łyżki
trawa cytrynowa1 sztuka
kurczak1 sztuka
mąka kukurydziana1 łyżeczka
kokos w bloku1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Posiekaj czosnek i cebulę wymieszaj z imbirem i trawą cytrynową.
Krok 2
Kurczaka przetnij na pół i posmaruj marynata. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Krok 3
Kokos podgrzej w rondlu dodaj sok z limonki i miód, wymieszaj wszystko.
Krok 4
Niewielką ilością przygotowanego sosu posmaruj kurczaka. Umieść go na blaszce ustawionej nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni, smarując kurczaka co jakiś czas sosem.
Krok 5
Gdy kurczak będzie upieczony, wyjmij go, a wodę w brytfance doprowadź do wrzenia i zredukuj płyn do 0,5 szklanki. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do brytfanny. Doprowadzić do wrzenia i mieszaj do momentu kiedy zgęstnieję Kurczaka podawaj polanego sosem.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl