Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią

Składniki:

  • białe wino - 150 mililitrów
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • sól morska - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • szałwia - 10 sztuk
  • ząbki czosnku zmiażdżone - 3 sztuki
  • kurczak bez wnętrzności - 1 sztuka
  • jabłko pokrojone na ćwiartki - 1 sztuka
  • cytryna przekrojona na pół - 1 sztuka
  • ziemniaki obrane, pokrojone w plastry - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Szałwię utrzyj w moździerzu z solą.
  2. Kurczaka natrzyj oliwą, a w środku solą i pieprzem.
  3. Do środka kurczaka włóż kawałki jabłka i cytryny. Końce nóg zwiąż nicią. Natrzyj kurczaka solą szałwiową.
  4. Blachę do pieczenia skrop oliwą i rozłóż na dnie plastry ziemniaków.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż kurczaka, a po około 10 minutach wlej na blachę 150 ml białego wina.
  6. Polewaj mięso płynem z dna blachy co 15 minut. Danie piecz przez 40-60 minut.