Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 400 gramów
  • ser kozi - 100 gramów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • dżem cebulowy:
  • czerwona cebula - 500 gramów
  • sok z czerwonej porzeczki - 500 mililitrów
  • czerwone wino - 200 mililitrów
  • Goździki z Indonezji Knorr - 4 sztuki
  • laska cynamonu - 1 sztuka
  • brązowy cukier - 100 gramów
  • szynka parmeńska - 8 plastrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz i pokój w plastry.
  2. W garnku z karmelizuj cukier. Kiedy będzie brązowy, dodaj cebule i smaż chwilę. Wrzuć cynamon i goździki, a całość zalej czerwonym winem i sokiem z czarnej porzeczki. Wszystko razem gotuj ok. 30 minut, aż cały sok odparuje i zostanie tylko cebula. Cebule odstaw do ostygnięcia.
  3. Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż w cienkie plastry, ułóż je między dwoma kawałkami folii i delikatnie rozbij mięso obficie oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która sprawi, że mięso będzie delikatnie pikantne oraz soczyste. Mięso odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  4. W plaster zamarynowanego mięsa zawiń łyżkę dżemu cebulowego i kawałek koziego sera.
  5. Całość zawiń w plaster szynki, wyłóż na blachę do pieczenia z pergaminem i wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika na 25 minut.