| |||||||||
| Składniki | ||
| 4 piersi kurczaka (pojedyncze filety) | ||
| 250 g ryżu basmati ugotowanego na sypko | ||
| 2 łyżeczki startego imbiru | ||
| 4 łyżki posiekanej kolendry | ||
| wyciśnięty sok i skórka starta z 1 limonki | ||
| 1 bakłażan pokrojony w słupki | ||
| 1 cukinia pokrojona w słupki | ||
| 4 duże pieczarki pokrojone | ||
| 4 duże pieczarki pokrojone w grube plastry | ||
| 2 łyżki oliwy do smarowania | ||
| 1 minikostka przyprawowa Czosnek Knorr | 1 sztuka | |
| 1 łyżka sezamu |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mięso nie musi specjalnie długo kruszeć, bo jest już wystarczająco miękkie. Natarte marynatą powolutku nabiera aromatu i smaku. Dlatego lepiej trochę poczekać z położeniem na ruszcie kurczaka z lionką i kolendrą, niż skracać czas marynowania. Wymieszaj składniki marynaty i polej piersi kurczaka. Odłóż na co najmniej kilkanaście minut. Upiecz na grillu wyjęte z marynaty mięso, bakłażany, cukinie i pieczarki. W czasie grillowania często smaruj oliwą. Upieczone warzywa zdejmij z grilla i posyp pokruszoną minikostką przyprawową. Mięso pokrój w plastry, posyp sezamem, podawaj z warzywami i ryżem. |
| Autor: Pascal Pascal |