|
Składniki | ||
4 piersi kurczaka (pojedyncze filety) | ||
250 g ryżu basmati ugotowanego na sypko | ||
2 łyżeczki startego imbiru | ||
4 łyżki posiekanej kolendry | ||
wyciśnięty sok i skórka starta z 1 limonki | ||
1 bakłażan pokrojony w słupki | ||
1 cukinia pokrojona w słupki | ||
4 duże pieczarki pokrojone | ||
4 duże pieczarki pokrojone w grube plastry | ||
2 łyżki oliwy do smarowania | ||
1 minikostka przyprawowa Czosnek Knorr | 1 sztuka | |
1 łyżka sezamu |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso nie musi specjalnie długo kruszeć, bo jest już wystarczająco miękkie. Natarte marynatą powolutku nabiera aromatu i smaku. Dlatego lepiej trochę poczekać z położeniem na ruszcie kurczaka z lionką i kolendrą, niż skracać czas marynowania. Wymieszaj składniki marynaty i polej piersi kurczaka. Odłóż na co najmniej kilkanaście minut. Upiecz na grillu wyjęte z marynaty mięso, bakłażany, cukinie i pieczarki. W czasie grillowania często smaruj oliwą. Upieczone warzywa zdejmij z grilla i posyp pokruszoną minikostką przyprawową. Mięso pokrój w plastry, posyp sezamem, podawaj z warzywami i ryżem. |
Autor: Pascal Pascal |