Kurczak z limonką i kolendrą

1


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
4 piersi kurczaka (pojedyncze filety)
250 g ryżu basmati ugotowanego na sypko
2 łyżeczki startego imbiru
4 łyżki posiekanej kolendry
wyciśnięty sok i skórka starta z 1 limonki
1 bakłażan pokrojony w słupki
1 cukinia pokrojona w słupki
4 duże pieczarki pokrojone
4 duże pieczarki pokrojone w grube plastry
2 łyżki oliwy do smarowania
1 minikostka przyprawowa Czosnek Knorr1 sztuka
1 łyżka sezamu
Przygotowanie
Krok 1
Mięso nie musi specjalnie długo kruszeć, bo jest już wystarczająco miękkie. Natarte marynatą powolutku nabiera aromatu i smaku. Dlatego lepiej trochę poczekać z położeniem na ruszcie kurczaka z lionką i kolendrą, niż skracać czas marynowania. Wymieszaj składniki marynaty i polej piersi kurczaka. Odłóż na co najmniej kilkanaście minut. Upiecz na grillu wyjęte z marynaty mięso, bakłażany, cukinie i pieczarki. W czasie grillowania często smaruj oliwą. Upieczone warzywa zdejmij z grilla i posyp pokruszoną minikostką przyprawową. Mięso pokrój w plastry, posyp sezamem, podawaj z warzywami i ryżem.
Autor: Pascal PascalPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl