Kurczak z limonką i kolendrą

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka (pojedyncze filety)
  • 1 minikostka przyprawowa Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • 2 łyżki oliwy do smarowania
  • 4 duże pieczarki pokrojone w grube plastry
  • 4 duże pieczarki pokrojone
  • 1 cukinia pokrojona w słupki
  • 1 bakłażan pokrojony w słupki
  • wyciśnięty sok i skórka starta z 1 limonki
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 250 g ryżu basmati ugotowanego na sypko
  • 1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso nie musi specjalnie długo kruszeć, bo jest już wystarczająco miękkie. Natarte marynatą powolutku nabiera aromatu i smaku. Dlatego lepiej trochę poczekać z położeniem na ruszcie kurczaka z lionką i kolendrą, niż skracać czas marynowania. Wymieszaj składniki marynaty i polej piersi kurczaka. Odłóż na co najmniej kilkanaście minut. Upiecz na grillu wyjęte z marynaty mięso, bakłażany, cukinie i pieczarki. W czasie grillowania często smaruj oliwą. Upieczone warzywa zdejmij z grilla i posyp pokruszoną minikostką przyprawową. Mięso pokrój w plastry, posyp sezamem, podawaj z warzywami i ryżem.