Kurczak z makaronem ryżowym, sosem jogurtowym i pietruszką
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • makaron ryżowy - 200 gramów
  • mięso z udek kurczaka - 2 sztuki
  • olej z pestek winogron - 3 łyżki
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • jogurt grecki - 150 mililitrów
  • bulion warzywny - 150 mililitrów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z 2 udek kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. W misce przygotowujemy marynatę z oleju, kostki rosołowej Knorr i mini kostki - pietruszka Knorr, rozkruszamy kostki, mieszamy i wkładamy do miski pokrojone mięso, dokładnie mieszamy aż mięso pokryje się marynatą i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową, wykładamy na nią kurczaka i grillujemy po ok. 4 minut z każdej strony.
  3. W między czasie przygotowujemy ryżowy makaron, którego nie gotujemy tylko zalewamy wrzątkiem, w którym leży 3 minuty, następnie go odcedzamy na durszlaku i dodajemy do kurczaka, posypujemy to siekaną natką pietruszki. Hartujemy jogurt grecki wrzącą zupą jarzynową i wlewamy na patelnię z kurczakiem i makaronem, doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy, makaron z kurczakiem przekładamy na talerze, dekorujemy natką.