Kurczak z mango

Składniki:

  • olej
  • mango - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • zielona papryczka chilli - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • piersi z kurczaka - 2 sztuki
  • makaron ryżowy - 200 gramów
  • bazylia
  • grzybki shiitake - 4 sztuki
  • sos śliwkowy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i papryczkę pokrój w plasterki. Podsmaż na oleju.
  2. Kurczaka pokrój w plastry i dodaj do czosnku. Podsmażaj 3 minuty.
  3. Wlej sos śliwkowy i dalej smaż, aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje.
  4. Obierz mangi i pokrój w kostkę. Grzybki pokrój w cienkie plastry. Dodaj do dania.
  5. Smaż przez 1 - 2 minuty, wlej mleko kokosowe i duś, do czasu gdy część płynu wyparuje i zostanie gęsty, aromatyczny sos.
  6. Ugotuj makaron i dodaj do gotowego sosu.