Kurczak z orzechami i sosem sezamowym

Składniki:

  • woda - 4 łyżki
  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • ocet ryżowy - 1 łyżeczka
  • marynata:
  • sezam - 2 łyżeczki
  • pieprz biały
  • sos:
  • mąka kukurydziana - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • orzechy nerkowca - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kurczaka w paski.
  2. Zmieszaj składniki na marynatę. Połącz z kurczakiem i odstaw na 30 minut.
  3. Orzechy włoskie zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca. Obierz ze skórki orzechy włoskie i na oleju podpraż.
  4. Czosnek posiekaj i smaż.
  5. Po zdjęciu z patelni wrzuć na nią kurczaka, smaż aż zmieni kolor około 3 minuty. Ponownie zdejmij wszystko z patelni. 
  6. Wszystkie składniki na sos pomieszaj razem i wlej na patelnie. Gdy zacznie się gotować, mieszaj, zmniejsz ogień i dodaj: usmażonego kurczaka, orzechy włoskie i nerkowca.