Kurczak z orzechami nerkowca i ryżem Pilau
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • pokruszone orzechy nerkowca - 50 gramów
  • przyprawa gram masala - 2 łyżeczki
  • czosnek - 1 łyżeczka
  • chilli w proszku - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • kurkuma - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • rodzynki Sułtańskie - 1 łyżka
  • filet z kurczaka - 450 gramów
  • pieczarki - 250 gramów
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy na cztery części, wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy minutę. Dodajemy przecier pomidorowy, nerkowce, garam masala, czosnek, chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt. Ponownie miksujemy 2 minuty.
  2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Przykręcamy płomień do połowy i przelewamy pastę z malaksera. Smażymy 2 minuty.
  3. Kiedy masa będzie lekko podsmażona, dodajemy do niej połowę posiekanej pietruszki, rodzynki oraz kawałki mięsa i podrumieniamy minutę. Dodajemy grzyby, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Przykrywamy i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Sprawdzamy czy kurczak jest miękki a sos odpowiednio gęsty. W razie potrzeby smażymy jeszcze chwilę i przekładamy na półmisek. Przybieramy pozostałą pietruszką. Danie podajemy najlepiej z ryżem.
  5. Ja osobiście przyrządzam ryż z mieszanką przypraw Pilau (kumin, cynamon, czarny pieprz, kardamon, czosnek, goździki) przywiezioną z plantacji przypraw na Zanzibarze. Mieszankę przypraw można w łatwy sposób zrobić samemu. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę średnią cebulę i trochę startego imbiru. Kiedy składniki się przyrumienią wsypujemy 2 łyżki naszej mieszanki Pilau. Po chwili poczujecie zapach Zanzibaru :) Następnie dodajemy dwa woreczki wcześniej ugotowanego ryżu (najlepiej długoziarnistego), dodajemy 2 łyżki wody i wszystko przez dobrą chwilę podsmażamy. I gotowe :)