Kurczak z papryką i orzeszkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • orzeszki ziemne - 0.3 szklanek
  • papryka - 1 sztuka
  • suszona papryczka chilli - 2 sztuki
  • cebula - 0.5 sztuk
  • sos sojowy - 5 łyżek
  • sherry - 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 2 łyżeczki
  • olej - 2 łyżki
  • cukier - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób marynatę - zmieszaj 2 łyżki sherry, połowę mąki, 2 łyżki sosu sojowego i przyprawę Knorr.
  2. Wymieszaj kurczaka pokrojonego w niewielką kostkę z marynatą.
  3. Ocet, sherry, 3 łyżki sosu sojowego, cukier, 3 łyżki wody oraz drugą część mąki zmieszaj w misce i odstaw.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Przez krótki czas podsmażaj posiekane chili i orzechy, a następnie dodaj do niego kurczaka i smaż wszystko jeszcze przez kilka minut.
  5. Teraz dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulkę i imbir. Wlej przygotowany uprzednio sos. Zagotuj i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Serwuj gorące.