Kurczak z papryką i orzeszkami

13


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
pierś z kurczaka 2 sztuki
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr2 łyżki
orzeszki ziemne0.3 szklanek
papryka1 sztuka
suszona papryczka chilli2 sztuki
cebula0.5 sztuk
sos sojowy5 łyżek
sherry5 łyżek
mąka ziemniaczana1 łyżka
ocet winny1 łyżka
imbir suszony2 łyżeczki
olej2 łyżki
cukier1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Najpierw zrób marynatę - zmieszaj 2 łyżki sherry, połowę mąki, 2 łyżki sosu sojowego i przyprawę Knorr.
Krok 2
Wymieszaj kurczaka pokrojonego w niewielką kostkę z marynatą.
Krok 3
Ocet, sherry, 3 łyżki sosu sojowego, cukier, 3 łyżki wody oraz drugą część mąki zmieszaj w misce i odstaw.
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni. Przez krótki czas podsmażaj posiekane chili i orzechy, a następnie dodaj do niego kurczaka i smaż wszystko jeszcze przez kilka minut.
Krok 5
Teraz dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulkę i imbir. Wlej przygotowany uprzednio sos. Zagotuj i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Serwuj gorące.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl