Kurczak z pieprzem po seczuańsku

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 3 sztuki
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • cebula dymka - 2 sztuki
  • papryczki chili suszone - 3 sztuki
  • imbir - 3 plastry
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • wino białe - 2 łyżki
  • pieprz - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi pokrój na kosteczki. Dymki posiekaj, a następnie rozgnieć z imbirem.
  2. Papryczki przepołów, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Na rozgrzany olej wrzuć ziarna pieprzu i chwilę podgrzewaj, dodaj papryczki i smaż, aż staną się czarne.
  3. Następnie wlej szklankę wody, dodaj cukier, pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę wina oraz bulionetkę Knorr.
  4. Do miseczki wlej 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę wina oraz wrzuć dymkę z imbirem. Wszystko wymieszaj i włóż kurczaka. Odstaw na 15 minut.
  5. Teraz dodaj kurczaka i podsmaż go.
  6. Wymieszaj, a gdy doprowadzisz do wrzenia, to zmniejsz płomień i gotuj przez 5 minut. Kurczaka ułóż na ryżu i polej olejem sezamowym.