Kurczak z pieprzem po seczuańsku

0


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
olej2 łyżki
pieprz1 łyżka
cukier1 łyżka
sos sojowy3 łyżki
imbir3 plastry
olej sezamowy1 łyżeczka
Bulionetka wołowa Knorr1 sztuka
piersi z kurczaka3 sztuki
cebula dymka2 sztuki
wino białe2 łyżki
papryczki chili suszone3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Piersi pokrój na kosteczki. Dymki posiekaj, a następnie rozgnieć z imbirem.
Krok 2
Papryczki przepołów, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Na rozgrzany olej wrzuć ziarna pieprzu i chwilę podgrzewaj, dodaj papryczki i smaż, aż staną się czarne.
Krok 3
Następnie wlej szklankę wody, dodaj cukier, pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę wina oraz bulionetkę Knorr.
Krok 4
Do miseczki wlej 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę wina oraz wrzuć dymkę z imbirem. Wszystko wymieszaj i włóż kurczaka. Odstaw na 15 minut.
Krok 5
Teraz dodaj kurczaka i podsmaż go.
Krok 6
Wymieszaj, a gdy doprowadzisz do wrzenia, to zmniejsz płomień i gotuj przez 5 minut. Kurczaka ułóż na ryżu i polej olejem sezamowym.
Autor: martaSPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl