Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie

3


Łatwe


120 min.


6 os.

Składniki
kurczak1.5 kilogramów
bakłażan2 sztuki
szalotka10 sztuk
pomidorki koktajlowe100 gramów
oliwki zielone100 gramów
cytryna1 sztuka
olej roślinny3 łyżki
natka kolendry1 pęczek
Przyprawa Harissa Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Kurczaka umyj i podziel na mniejsze fragmenty. Cytrynę otrzyj ze skórki oraz wyciśnij z niej sok. Bakłażany pokrój w grubą kostkę o wielkości 4 cm. Szalotki obierz i przekrój na pół. Posiekaj natkę kolendry.
Krok 2
W misce wymieszaj przyprawę Harissa Knorr ze skórką cytrynową i olejem. Powstałą mieszanką natrzyj mięso.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym rozłóż bakłażan, szalotkę i zielone oliwki. Na warzywach ułóż kawałki kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut. Upieczonego kurczaka podawaj z warzywami. Danie oprósz obficie natką kolendry.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl