Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie
  • 120 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak - 1.5 kilogramów
  • bakłażan - 2 sztuki
  • szalotka - 10 sztuk
  • pomidorki koktajlowe - 100 gramów
  • oliwki zielone - 100 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • Przyprawa Harissa Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i podziel na mniejsze fragmenty. Cytrynę otrzyj ze skórki oraz wyciśnij z niej sok. Bakłażany pokrój w grubą kostkę o wielkości 4 cm. Szalotki obierz i przekrój na pół. Posiekaj natkę kolendry.
  2. W misce wymieszaj przyprawę Harissa Knorr ze skórką cytrynową i olejem. Powstałą mieszanką natrzyj mięso.
  3. W naczyniu żaroodpornym rozłóż bakłażan, szalotkę i zielone oliwki. Na warzywach ułóż kawałki kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut. Upieczonego kurczaka podawaj z warzywami. Danie oprósz obficie natką kolendry.