Kurczak z rukolą

6


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
piersi z kurczaka250 gramów
curry1 łyżeczka
Rosół z kury Knorr1 sztuka
posiekana gałązka rozmarynu1 sztuka
kilka gałązek świeżej kolendry0.5 pęczków
oliwa z oliwek50 mililitrów
cytryna0.5 sztuk
rukola100 gramów
sos balsamiczny 20 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odrobinę przyprawy curry, posiekane zioła i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Piersi z kurczaka umyj, osusz, oczyść z żyłek i tłuszczu, po czym zanurz w przygotowanej marynacie. Mięso odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
Krok 3
Pierś z kurczaka smaż 10-15 minut na średnio rozgrzanej patelni grillowej, obracając pierś co jakiś czas.
Krok 4
Na talerz wylej trochę kremu balsamicznego, ułóż na środku garść rukoli i polej ją odrobiną oliwy. Wyciśnij też odrobinę soku z cytryny.
Krok 5
Pierś z kurczaka pokrój, przecinając ją pod lekkim skosem na kilka cieńszych plastrów, po czym ułóż je na sałacie.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl