Kurczak z rukolą
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 250 gramów
  • Curry Knorr - 1 łyżeczka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • posiekana gałązka rozmarynu - 1 sztuka
  • kilka gałązek świeżej kolendry - 0.5 pęczków
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • rukola - 100 gramów
  • sos balsamiczny - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odrobinę przyprawy curry, posiekane zioła i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  2. Piersi z kurczaka umyj, osusz, oczyść z żyłek i tłuszczu, po czym zanurz w przygotowanej marynacie. Mięso odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
  3. Pierś z kurczaka smaż 10-15 minut na średnio rozgrzanej patelni grillowej, obracając pierś co jakiś czas.
  4. Na talerz wylej trochę kremu balsamicznego, ułóż na środku garść rukoli i polej ją odrobiną oliwy. Wyciśnij też odrobinę soku z cytryny.
  5. Pierś z kurczaka pokrój, przecinając ją pod lekkim skosem na kilka cieńszych plastrów, po czym ułóż je na sałacie.