Kurczak z ryżem z Krzywonosi

Składniki:

  • ryż torebka - 2 sztuki
  • pierś z kurczka - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 0.5 sztuk
  • papryka zielona - 0.5 sztuk
  • papryka żółta - 0.5 sztuk
  • pieczarki - 10 sztuk
  • Sos słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
  • pędy bambusa - 0.5 szklanek
  • sos chilli - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj i odstaw.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryki umyj i pokrój na cienkie paski.
  3. W woku rozgrzej oliwę i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Smaż ok. 7 minut, często mieszając, po czym wyjmij warzywa i odstaw.
  4. Pieczarki pokrój w półksiężyce i podsmaż ok. 6 minut.
  5. Kurczaka pokrój na małe paski i wrzuć do pieczarek. Smaż kolejne 10 minut uważając, aby się nie przypalił.
  6. Do woka ponownie wrzuć cebulę i papryki oraz wlej sos w słoiku Knorr oraz sos chilli. Całość zagotuj i podawaj z ryżem posypane pędami bambusa.