Kurczak z sosem pomarańczowym z chili
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 5 sztuk
  • Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • kolendra - 0.5 pęczków
  • sok pomarańczowy - 1 szklanka
  • olej - 4 łyżki
  • do podania biały ryż ugotowany na sypko

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
  2. Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy, a następnie wyciśnij sok.
  3. Fix Knorr wymieszaj z olejem, łyżką soku pomarańczowego i otartymi skórkami. Następnie natrzyj mieszanką przypraw mięso.
  4. Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.
  5. W tym czasie oba rodzaje soku pomarańczowego gotuj w rondelku, aż połowa wyparuje.
  6. Mięso połóż na talerzu. Cały sos, który powstał podczas smażenia, wlej do soku pomarańczowego i ponownie zagotuj.
  7. Gotowym sosem polej mięso. Podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko. Na końcu posyp całe danie posiekanym chili i świeżą kolendrą.