Kurczak z warzywami w cieście francuskim à la Wellington

41


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
udka z kurczaka bez kości400 gramów
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr1 opakowanie
płaty ciasta francuskiego4 sztuki
szpinak400 gramów
pomidory3 sztuki
cebula1 sztuka
ząbek czosnku3 sztuki
cukinia1 sztuka
mąka pszenna100 gramów
jajko1 sztuka
gomółka sera mozzarella2 sztuki
ziarna czarnuszki1 łyżka
oliwa z oliwek3 łyżki
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Pomidory zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, po usunięciu skórki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, cukinię i mozzarellę pokrój w grubą kostkę 2 x 2 cm. Podobnie pokrój mięso z udek. Rozmieszaj w misce jajko.
Krok 2
Na dwóch łyżkach oliwy obsmaż mięso z kurczaka, przełóż na bok. Na kolejnej porcji oliwy podsmaż cebulę, czosnek, szpinak. Warzywa dopraw do smaku szczyptą pieprzu Knorr. Warzywa przełóż na bok.
Krok 3
Na tę samą patelnię wlej starte pomidory wraz z cukinią, dodaj Fix i dokładnie wymieszaj. Do powstałego sosu na powrót dodaj warzywa i znów dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
Na desce oprószonej mąką pszenną rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 x 15 cm. Na jego środek nałóż właściwą porcję warzyw w sosie, a na sos nałóż porcję kurczaka oraz sera mozzarella. Rogi ciasta zawiń, łącząc je ze sobą u góry, formując rodzaj sakwy.
Krok 5
Potrawę z wierzchu posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200 ⁰C przez ok. 15 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl