Przygotowanie |
Krok 1 |
Pomidory zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, po usunięciu skórki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, cukinię i mozzarellę pokrój w grubą kostkę 2 x 2 cm. Podobnie pokrój mięso z udek. Rozmieszaj w misce jajko. |
Krok 2 |
Na dwóch łyżkach oliwy obsmaż mięso z kurczaka, przełóż na bok. Na kolejnej porcji oliwy podsmaż cebulę, czosnek, szpinak. Warzywa dopraw do smaku szczyptą pieprzu Knorr. Warzywa przełóż na bok. |
Krok 3 |
Na tę samą patelnię wlej starte pomidory wraz z cukinią, dodaj Fix i dokładnie wymieszaj. Do powstałego sosu na powrót dodaj warzywa i znów dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw do wystygnięcia. |
Krok 4 |
Na desce oprószonej mąką pszenną rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 x 15 cm. Na jego środek nałóż właściwą porcję warzyw w sosie, a na sos nałóż porcję kurczaka oraz sera mozzarella. Rogi ciasta zawiń, łącząc je ze sobą u góry, formując rodzaj sakwy. |
Krok 5 |
Potrawę z wierzchu posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200 ⁰C przez ok. 15 minut. |