Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku

21


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
udko kurczaka600 gramów
szalotka3 sztuki
Przyprawa Czerwone Curry Knorr1 opakowanie
czerwona papryka1 sztuka
cukinia1 sztuka
marchew1 sztuka
brokuł0.5 sztuk
puszka napoju kokosowego1 sztuka
limonka2 sztuki
pomidor2 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
liście limonki kaffir5 sztuk
bazylia tajska1 pęczek
natka kolendry1 pęczek
łodyga trawy cytrynowej3 sztuki
imbir kłącze2 cm
olej roślinny3 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
sos sojowy2 łyżki
sos rybny2 łyżki
sok z limonki3 łyżki
brązowy cukier palmowy2 łyżki
sól1 łyżeczka
papryka ostra w proszku, mielona1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Udka kurczaka bez kości i skóry pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, natrzyj skórką z limonki i papryką. Odstaw mięso na bok. Paprykę pokrój na kawałki o wielkości ok. 2 cm, cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. Obierz marchew, pokrój ją w grube plastry. Brokuł pokrój na małe różyczki. Szalotkę pokrój w ćwiartki, posiekaj czosnek, natkę kolendry i bazylię. Imbir i dwa średniej wielkości dojrzałe pomidory zetrzyj na tarce. Rozbij tłuczkiem zgrubiałe części trawy cytrynowej.
Krok 2
Zamarynowanego kurczaka delikatnie oprósz mąką ziemniaczaną i obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Odłóż usmażone mięso na bok. Na tej samej patelni zeszklij szalotkę, przełóż ją na bok, a potem dodaj marchew i paprykę. Smaż warzywa przez ok. 2–3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaj starte pomidory, trawę cytrynową i liście limonki. Gotuj przez kolejne 2 minuty, aż pomidory zaczną delikatnie przywierać do patelni. W tym czasie dodaj szalotkę, usmażone mięso, brokuły, wlej mleko kokosowe i sok z limonki. Następnie wsyp przyprawę Czerwone Curry Knorr, dodaj sosy rybny i sojowy. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 5 minut, mieszając danie co jakiś czas.
Krok 3
Gotowego kurczaka dopraw do smaku cukrem oraz świeżymi ziołami – natką kolendry i bazylią.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl