Kurczak z warzywami w czerwonym curry po tajsku
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • udko kurczaka - 600 gramów
  • szalotka - 3 sztuki
  • Przyprawa Czerwone Curry Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • brokuł - 0.5 sztuk
  • puszka napoju kokosowego - 1 sztuka
  • limonka - 2 sztuki
  • pomidor - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • liście limonki kaffir - 5 sztuk
  • bazylia tajska - 1 pęczek
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • łodyga trawy cytrynowej - 3 sztuki
  • imbir kłącze - 2 cm
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • sos rybny - 2 łyżki
  • sok z limonki - 3 łyżki
  • brązowy cukier palmowy - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Udka kurczaka bez kości i skóry pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, natrzyj skórką z limonki i papryką. Odstaw mięso na bok. Paprykę pokrój na kawałki o wielkości ok. 2 cm, cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. Obierz marchew, pokrój ją w grube plastry. Brokuł pokrój na małe różyczki. Szalotkę pokrój w ćwiartki, posiekaj czosnek, natkę kolendry i bazylię. Imbir i dwa średniej wielkości dojrzałe pomidory zetrzyj na tarce. Rozbij tłuczkiem zgrubiałe części trawy cytrynowej.
  2. Zamarynowanego kurczaka delikatnie oprósz mąką ziemniaczaną i obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Odłóż usmażone mięso na bok. Na tej samej patelni zeszklij szalotkę, przełóż ją na bok, a potem dodaj marchew i paprykę. Smaż warzywa przez ok. 2–3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaj starte pomidory, trawę cytrynową i liście limonki. Gotuj przez kolejne 2 minuty, aż pomidory zaczną delikatnie przywierać do patelni. W tym czasie dodaj szalotkę, usmażone mięso, brokuły, wlej mleko kokosowe i sok z limonki. Następnie wsyp przyprawę Czerwone Curry Knorr, dodaj sosy rybny i sojowy. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 5 minut, mieszając danie co jakiś czas.
  3. Gotowego kurczaka dopraw do smaku cukrem oraz świeżymi ziołami – natką kolendry i bazylią.