Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 4 sztuki
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • cukinia - 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe - 12 sztuk
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • orzeszki pinii - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 10 łyżek
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • woda - 2 łyżki
  • cytryna - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze umieść listki bazylii, orzeszki oraz wodę i oliwę (6 łyżek). Wsyp zawartość opakowania Knorr, a następnie całość zmiksuj.
  2. Pozostałą oliwę rozmieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Piersi pokrój w cienkie paski, a cukinię w krążki.
  3. Pokrojone składniki skrop marynatą, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni, zaczynając od kurczaka.
  4. Pod koniec smażenia dodaj jeszcze koktajlowe pomidorki i smaż 2 minuty. Gotowe danie wyłóż na półmisek i polej bazyliowym sosem. Podawaj z ziołowymi grzankami z bagietki.