Kurczak z włoskim chrustem

3


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
wyluzowane z kości udka kurczaka8 sztuk
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr2 łyżki
parmezan starty2 łyżki
suszone pomidory6 sztuk
kilka listków świeżej bazylii
suszone oregano0.5 łyżeczek
bułka tarta4 łyżki
margaryna2 łyżki
oliwa z oliwek2 łyżki
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Mięso kurczaka rozłóż na płasko, jak kotlety. Oprósz z obu stron przyprawą Knorr, a następnie obsmaż krótko na oliwie z obu stron.
Krok 2
Tartą bułkę wymieszaj z przyprawami i ziołami. Pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do ziołowej bułki. Dołóż jeszcze margarynę, parmezan, całość wyrób na jednolitą masę.
Krok 3
Kotlety rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym z nich połóż łyżkę ziołowego farszu i dociśnij dłonią. Przygotowane kotlety wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz w temp. 180 °C przez 25 minut. Zapieczone podawaj z warzywami lub chrupiącą sałatą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl