Kurczak z włoskim chrustem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wyluzowane z kości udka kurczaka - 8 sztuk
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • parmezan starty - 2 łyżki
  • suszone pomidory - 6 sztuk
  • kilka listków świeżej bazylii
  • Oregano z Turcji Knorr - 0.5 łyżeczek
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • margaryna - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kurczaka rozłóż na płasko, jak kotlety. Oprósz z obu stron przyprawą Knorr, a następnie obsmaż krótko na oliwie z obu stron.
  2. Tartą bułkę wymieszaj z przyprawami i ziołami. Pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do ziołowej bułki. Dołóż jeszcze margarynę, parmezan, całość wyrób na jednolitą masę.
  3. Kotlety rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym z nich połóż łyżkę ziołowego farszu i dociśnij dłonią. Przygotowane kotlety wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz w temp. 180 °C przez 25 minut. Zapieczone podawaj z warzywami lub chrupiącą sałatą.