Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka podwójna - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • rozmaryn - 1 łyżka
  • suszone oregano - 1 łyżka
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • tarty ser żółty - 1 szklanka
  • oliwa - 3 łyżki
  • Sos spaghetti toscana Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Zalewamy oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy tak, by cały pokrył się marynatą. Odstawiamy na godzinę lub dłużej w chłodne miejsce.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko na mocnym ogniu. W połowie smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, tak by cebula się zeszkliła.
  3. Dodajemy sos pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i kilkanaście minut redukujemy sos, by zgęstniał.
  4. Kurczaka w sosie pomidorowym przekładamy do jednego większego lub dwóch mniejszych naczyń żaroodpornych, obficie posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut.
  5. Kończymy piec gdy ser się rozpuści. Smacznego!