Kurczak zapiekany w sosie śmietanowym
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka podwójna - 1 sztuka
  • Sos śmietanowo-grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • pieczarki - 200 gramów
  • mozzarella - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry, które włóż do głębokiego naczynia.
  2. Przypraw przyprawą do kurczaka Knorr i dodaj oliwy. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kawałki pokryją się marynatą i odstaw na godzinę lub dłużej w chłodne miejsce.
  3. Gdy mięso nabierze już smaku, obsmaż je krótko na lekko natłuszczonej patelni. Wystarczy po 30-60 sekund z każdej strony. Gotowego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Pieczarki umyj, osusz i obierz. Pokrój w ćwiartki. Dodaj do kurczaka.
  5. Mięso i grzyby zalej sosem śmietanowo-grzybowym i delikatnie mieszamy. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.
  6. Zapiecz w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.