Kurczak zapiekany z bakłażanem

8


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
piersi z kurczaka400 gramów
Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr1 opakowanie
duży bakłażan2 sztuki
olej5 łyżek
ząbek czosnku2 sztuki
oscypek100 gramów
oliwa3 łyżki
cytryna1 sztuka
dżem z żurawiny50 gramów
natka pietruszki1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Natkę pietruszki drobno posiekaj, wyciśnij sok z cytryny, czosnek rozetrzyj na miazgę. Składniki połącz w misce z oliwą.
Krok 2
W drugiej misce pomieszaj olej z przyprawą do grilla, piersi z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki, a bakłażana pokrój w grube na 1,5 cm półplastry. Bakłażana i kurczaka wymieszaj w misce z przyprawą.
Krok 3
Grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie po około 5 minut z każdej strony. Bakłażan powinien stać się miękki i złocisty, a kurczak dopieczony.
Krok 4
Gotowego kurczaka ułóż na półplastrach bakłażana, posmaruj żurawiną, przykryj plastrem oscypka i grilluj wszystko razem jeszcze chwilę, aż ser zmięknie. Tuż przed podaniem całość skrop łyżką oliwy z czosnkiem i pietruszką.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl