Kurczak zapiekany z bakłażanem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 400 gramów
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • duży bakłażan - 2 sztuki
  • olej - 5 łyżek
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • oscypek - 100 gramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka
  • dżem z żurawiny - 50 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki drobno posiekaj, wyciśnij sok z cytryny, czosnek rozetrzyj na miazgę. Składniki połącz w misce z oliwą.
  2. W drugiej misce pomieszaj olej z przyprawą do grilla, piersi z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki, a bakłażana pokrój w grube na 1,5 cm półplastry. Bakłażana i kurczaka wymieszaj w misce z przyprawą.
  3. Grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie po około 5 minut z każdej strony. Bakłażan powinien stać się miękki i złocisty, a kurczak dopieczony.
  4. Gotowego kurczaka ułóż na półplastrach bakłażana, posmaruj żurawiną, przykryj plastrem oscypka i grilluj wszystko razem jeszcze chwilę, aż ser zmięknie. Tuż przed podaniem całość skrop łyżką oliwy z czosnkiem i pietruszką.