| |||||||||
| Składniki | ||
| pierś z kurczaka | 500 gramów | |
| Rosół z kury Knorr | 2 sztuki | |
| mrożony szpinak | 1 opakowanie | |
| cebula | 1 sztuka | |
| śmietana 22% | 200 mililitrów | |
| żółty ser | 100 gramów | |
| olej roślinny | 3 łyżki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Piersi rozetnij wzdłuż na cienkie płaty, aby uzyskać 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso. |
| Krok 2 |
| Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odsączony szpinak, śmietanę i drugą kostkę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Do szpinaku można dodać odrobinę czosnku, a jeśli lubisz ostre smaki – szczyptę pieprzu cayenne. |
| Krok 3 |
| Farsz nałóż na piersi kurczaka i posyp wszystko żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 15 minut. |
| Autor: Piotr Murawski |