Kurczak ze szpinakiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 500 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • mrożony szpinak - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 22% - 200 mililitrów
  • żółty ser - 100 gramów
  • olej roślinny - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi rozetnij wzdłuż na cienkie płaty, aby uzyskać 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.
  2. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odsączony szpinak, śmietanę i drugą kostkę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Do szpinaku można dodać odrobinę czosnku, a jeśli lubisz ostre smaki – szczyptę pieprzu cayenne.
  3. Farsz nałóż na piersi kurczaka i posyp wszystko żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 15 minut.