Kurczak ze szpinakiem i soczewicą

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • kasza kuskus - 1 szklanka
  • soczewica - 250 gramów
  • mrożony szpinak - 400 gramów
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • kurkuma - 2 szczypty
  • kardamon - 2 szczypty
  • imbir - 2 szczypty
  • curry - 2 szczypty
  • chilli - 2 szczypty
  • kolendra mielona - 2 szczypty
  • nasiona słonecznika - 1 łyżka
  • orzechy włoskie - 2 sztuki
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój na grube kostki.
  2. Do oleju wrzuć wszystkie przyprawy oraz 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszaj i dodaj do kurczaka. Mięso marynuj przez ok. 30 minut.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć kurczaka z zalewą i podsmaż na złoto.
  4. Dodaj soczewicę, znowu podsmaż, wrzuć szpinak oraz szklankę wody. Smaż ok. 15 minut, aż szpinak się rozpadnie.
  5. Następnie dodaj 3 zmiażdżone ząbki czosnku, pestki słonecznika oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wymieszaj i duś ok 15 minut.
  6. Kurczaka podawaj udekorowanego kawałkami orzechów włoskich.